ПОЛИТИКА НА КОЛАЧИЊА

ШТО СЕ КОЛАЧИЊАТА?

Колачињата и другите технологии за следење на интернет се мали делови од податоци или код кои се користат за идентификација на вашите уреди кога користите и комуницирате со нашите веб-страници и други услуги. Тие често се користат за да ги запомнат вашите приоритети/преференци, да ги идентификуваат популарните вести и да запомнат каде сте најавени, овозможувајќи да дадете ваш коментар на сториите.

КОИ КОЛАЧИЊА ГИ КОРИСТИМЕ И КАКО ГИ КОРИСТИМЕ?

СУШТИНСКИ КОЛАЧИЊА И СЛИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ

Овие се од витално значење за водењето на нашите услуги на нашите веб-страници и апликации. Без употреба на овие колачиња, делови од нашите веб-страници нема да функционираат.

КОЛАЧИЊА ЗА АНАЛИЗА И СЛИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ

Овие собираат збирни информации за вашата употреба на нашите веб-страници и ни овозможуваат да го подобриме начинот на кој истата работи. На пример, колачињата за анализата ни покажуваат кои се најчесто посетените страници, времето поминато на преглед на страницата, користениот прелистувач и географските податоци. Тие ни помагаат да снимиме како комуницирате со нашите веб-страници, како на пример како се движите низ страници и од страница до страница; идентификувајки ги подобрувања што можеме да ги направиме. Тие, исто така, помагаат да се идентификуваат какви било тешкотии со кои се соочувате при пристап до нашите услуги, за да можеме истите да ги решиме. Дополнително, овие колачиња ни овозможуваат да ги видиме севкупните модели на употреба на агрегирано ниво.

ФУНКЦИОНАЛНИ / ПРЕФЕРИРАНИ КОЛАЧИЊА И СЛИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ

Овие колачиња собираат информации за вашите избори и преференци, и ни дозволуваат да запамтиме работи како јазикот, вашето корисничко име (за да можете да се логирате побрзо) итн.

КОЛАЧИЊА ЗА ПРОФИЛИРАЊЕ

Веб-страницата Сол не користи никакви колачиња за профилирање

Во прилог подолу е листа на колачиња што се користат на овој домен

КОЛАЧИНА

ТИПОЛОГИЈА

ВРЕМЕТРАЕЊЕ

ОПИС

I18N_LANGUAGE

Претпочитана

Сесија

Се користи за дистрибуирање на содржината на вашиот јазик

cookie-alert

Претпочитана

1 година

Го собира успешното читање на политиките за колачиња и релевантната согласност

_ga

Аналитика

2 години

Ги собира информациите за навигација во агрегатна форма

_gat

Аналитика

10 минути

Ги собира информациите за навигација во агрегатна форма


УПРАВУВАЊЕ СО КОЛАЧИЊА

Повеќето современи прелистувачи се наместени да прифаќаат колачиња, но Вие можете да ги промените вашите поставки за да ве известуваат кога се поставува или ажурира колаче или истите целосно да се блокираат. Ве молиме информирајте се во делот "Помош" на вашиот интернет пребарувач.

КОНТРОЛИРАЊЕ НА КОЛАЧИЊА "OBA"

Веб-страницата "Your Online Choices" http://www.youronlinechoices.com нуди повеќе информации за контролирање на колачиња. Исто така, обезбедува лесен начин да го откажете рекламирањето од секоја (или сите) мрежи претставени од страна на Европската интерактивна дигитална рекламна алијанса http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices.

КОНТРОЛА НА FLASH КОЛАЧИЊА

Можете да управувате со употребата на Flash технологии со алатките за управување со Flash технологии достапни на веб-страницата на Adobe, на http://www.adobe.com/devnet/flashplayer/articles/privacy.html.

КОНТРОЛА НА КОЛАЧИЊАТА НА АНАЛИЗА

Следејки ја алатката обезбедена од Google за да се запре Google Analytics

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en